Savjeti za sigurnu vožnju

Provjera i pregled vozila

Namjestite zrcala tako da osigurate potpunu preglednost iz vozila
Dnevno provjerite ispravnost kočnica, svjetala i indikatora te stanje guma
Mjesečno provjerite pritisak zraka u gumama, razinu ulja, tekućinu za vjetrobran te sigurnosnu opremu (prsluk, trokut)

Pravilan položaj za volanom

Neka su vam ramena uvijek utisnuta u naslonjač sjedala
Neka su vam noge u svakom trenutku savijene u koljenu
Neka vam ruke na volanu budu u položaju kao kazaljke na satu „15 do 3“

Vežite pojas

Osobama koje nisu vezale pojas, prometna nesreća pri brzini od 15 do 25 km/h može biti kobna. Upotreba sigurnosnih pojaseva smanjuje smrtnost u prometnim nesrećama za 50%

Ne vozite ako ste umorni

Sjednete li za volan umorni jednako je kao da vozite u pijanom stanju. Nakon svaka dva sata vožnje potrebno je napraviti pauzu

Održavajte siguran razmak

Izbjegavajte vožnju „na repu“.Vozite li s premalim razmakom, ograničavate preglednost te riskirate nalet na vozilo ispred vas u slučaju da vozač naglo počne kočiti.
Ako vozite 60 km/h razmak treba biti 30m.
Pazite na bočni razmak od vozila u okružju.

Vozite u skladu s ograničenjem brzine

Brzina kretanja vozila osnovni je faktor koji utječe ne samo na pravilno i sigurno kretanje vozila na putu nego i na uzroke i posljedice prometnih nezgoda.
Kad udvostručite brzinu put kočenja povećava se četverostruko

Budite jasni i vidljivi drugim vozačima

Koristite „žmigavce“ kako biste druge vozače upozorili na promjenu smjera
Koristite stop svjetla za najavu smanjenja brzine, usporavanja ili zaustavljanja
Kod paničnog zaustavljanja kočnicu stisnite do kraja.

Gradska vožnja

Uvijek budite koncentrirani. Provjeravajte vanjska zrcala. Vodite računa o bočnim smetnjama (mogućem nailasku motocikla, iznenadnim prestrojavanjima i sl.)
Ne mijenjajte često prometnu traku u kojoj vozite.
Posebnu pažnju obratite na bicikliste, motocikliste i pješake.
Stres u vožnji je štetan. Ako ste pod stresom, pokušajte se smiriti, otvorite prozor, dišite duboko i pravilno, brojite od 10 do 1.

Vožnja autocestom

Uvijek održavajte sigurnosni razmak od vozila ispred sebe. Pratite promet ispred i iza sebe.
Vožnju prilagodite uvjetima na cesti. Posebnu opasnost predstavljaju vijadukti, mostovi i nadvožnjaci koji zimi znaju biti zaleđeni.
Kad pušu bočni vjetrovi, vozite dopuštenom brzinom, što je moguće opreznije.

Sigurna vožnja u zimskim uvjetima

Vožnja u zimskim uvjetima poseban je izazov za svakog vozača, posebno kad je riječ o dužim putovanjima. Pripremili smo za vas mali podsjetnik …

Prije nego što krenete na put …

 • Provjerite stanje akumulatora
 • Provjerite stanje guma
 • Provjerite stanje metlica brisača
 • Provjerite stanje čistoće stakala
 • Provjerite stanje tekućine za pranje stakala (ne koristite običnu vodu)
 • Provjerite stanje antifriza
 • Uvijek imajte pri ruci…

 • Baterijsku svjetiljku
 • Kablove za paljenje automobila
 • Abrazivne materijale (pijesak, tepih i sl.)
 • Pribor za čišćenje snijega (lopata,strugalica)
 • Sprej za odleđivanje bravice vrata automobila – ne držite ga u autu nego ga imajte pri ruci (džep, priručna torbica i sl.)
 • Sprej za odleđivanje stakala
 • Rukavice, kapu, toplu deku
 • Za duža putovanja dodajte hranu, vodu, lijekove, mobitel

U slučaju zaustavljanja ili zastoja…

 • Ostanite uz svoj automobil
 • Ne prenaprežite vozilo pokušavajući proći
 • Stavite vidljive oznake na vaše vozilo
 • Ukoliko palite motor, očistite ispušnu cijev
 • Automobil držite upaljen kratko, tek toliko da održite temperaturu

I ne zaboravite…

Vezati sigurnosni pojas, može Vam spasiti život!

Smanjenje potrošnje goriva

Danas je velik broj vozača uvjeren kako će sporijom vožnjom uštedjeti znatnu količinu goriva, ali to baš i nije točno. Ako se na semaforu krećete brzinom puža, nećete osjetno smanjiti potrošnju goriva, ali ćete znatno usporiti promet.

U ovoj situaciji postoji jedno pravilo koje na prvi pogled djeluje kontradiktorno. Naime, ukoliko želite smanjiti potrošnju, potrebno je samo odlučno dati gas (ali ne pritisnuti papučicu gasa do daske) i uredno mijenjati brzine naviše, daleko prije crvenog polja na brojaču okretaja. Ovdje je najvažnije znati na kojem broju okretaja motor postiže maksimalni okretni moment, jer upravo tada vaš motor radi najefikasnije. Zlatno je pravilo držati se sredine: kod benzinaca je to oko 3.500 o/min, dok se srednja vrijednost kod dizelskih motora vrti uglavnom oko 2.000 okretaja u minuti.

Ako ste u mogućnosti, dobro bi bilo izbjeći svim vozačima mrske prometne čepove, ali i kratke dionice od nekoliko kilometara, jer hladan motor je i “najžedniji”.

Na auto-cestama također možete iskoristiti stari trik iskusnih vozača kako biste ostvarili manju potrošnju. Jednostavno odaberete pogodnu “žrtvu” koja se kreće brzinom koja vama odgovara te vozite iza nje na pristojnom razmaku. Najbolje bi bilo da to bude neki kombi, autobus ili kamion (sa zatvorenim tovarnim prostorom). Veća vozila, naime, stvaraju veći zračni tunel, odnosno smanjuju otpor zraka vašem vozilu koje se kreće iza njih, što utječe na smanjenu potrošnju goriva.

Kod većine vozača frustracija nastaje onog trenutka kad ustanove da je prosječna potrošnja njihovog automobila osjetno veća od one tvornički deklarirane. U takvim se situacijama često dogodi da netko od vaših poznanika s istim automobilom postiže manju potrošnju te se nameće pitanje – je li moj auto u potpunosti ispravan? Velik broj vozača potroši veću količinu novca na servisiranje, a pritom često dolazi do zamjene i brojnih ispravnih dijelova, da bi se na kraju jednostavno konstatiralo da povećanoj potrošnji nema lijeka. Međutim, promjenom načina vožnje možete uštedjeti nezanemarivu količinu goriva.

Izbor motornog ulja također utječe na “žeđ” vašeg vozila, pa se mnogi stručnjaci slažu da pri izboru ulja ne kupujemo ona najjeftinija, sumnjive kvalitete. Kako se za motorno ulje kaže da je ”krv” vašeg vozila, odaberite ipak ono kvalitetnije. INA u svojoj ponudi ima ulja koja se po kvaliteti nalaze rame uz rame s najboljim uvoznim uljima na hrvatskom tržištu, budući da motor koji se dobro podmazuje bolje i lakše radi, a samim time troši i manje goriva.

Na kraju, pad u potrošnji goriva možete ostvariti i ako osigurate da vaš motor pravilno “diše”. Dakle, iznimno je bitno da redovito mijenjate filter zraka. To nije velika investicija, a rezultati vas mogu iznenaditi, jer zagušen filter zraka vidljivo povećava potrošnju goriva i istodobno nepovoljno utječe na radni vijek motora. Motor tada uz povećanu potrošnju ima i manje snage, teže postiže optimalne okretaje i pruža slabije performanse. U ovom su slučaju posebno osjetljivi agregati s naprednom i sofisticiranom tehnologijom ubrizgavanja goriva, pa nije na odmet malo ubrzati intervale izmjene.

Eko vožnja

10 savjeta za zaštitu okoliša učinkovitom uporabom goriva

Eko vožnja je način vožnje prilagođen modernim tehnologijama motora koji smanjuje potrošnju goriva 10-20%, emisiju stakleničkih plinova i stopu prometnih nesreća

 • Redovito servisirajte automobil i provjeravajte razinu ulja u motoru. Redovito održavani automobili učinkovitiji su i ispuštaju manje CO2
 • Barem jednom mjesečno provjerite tlak u gumama. Nedovoljno napumpane gume povećavaju utrošak goriva do 4%.
 • Uklonite nepotrebne teške stvari iz prtljažnika ili sa stražnjih sjedala. Kad je automobil teži, motor troši više goriva
 • Prozore nemojte držati otvorenima, posebice pri većoj brzini. Uklonite i prazne nosače prtljage na krovu, To će smanjiti otpor vjetra i potrošnju goriva te ispuštanje CO2 do 10%
 • Koristite klimu samo ako je neophodno. Nepotrebna uporaba klime povećava potrošnju goriva i ispuštanje CO2 do 5%
 • Čim pokrenete motor, krenite s vožnjom –motor nije potrebno ugrijavati. Isključite motor ako automobil stoji duže od jedne minute. Suvremeni motori omogućuju pokretanje vozila odmah nakon početka rada motora.
 • Vozite razumnom brzinom i prije svega umjereno. Svaki puta kad naglo ubrzate ili zakočite, motor koristi više goriva i stvara više CO2
 • Pri ubrzanju, što prije promijenite mjenjač u viši stupanj prijenosa. Viši stupnjevi prijenosa ekonomičniji su u smislu potrošnje goriva. Najbolje je promijeniti brzinu između 2000 i 2500 okretaja u minuti.
 • U vožnji pokušajte predvidjeti situacije u prometu. Pratite što se događa kako biste izbjegli nepotrebno zaustavljanje i pokretanje vozila.
 • Ako ne morate, nemojte se voziti sami u automobilu. Pomoći ćete u smanjenju zastoja u prometu te potrošnji goriva.